Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev Karabağ Üniversitesi’nin tadilat sonrası açılışına katıldı

İlham Aliyev Karabağ Üniversitesi’nin tadilat sonrası açılışına katıldı.

İlham Aliyev Karabağ Üniversitesi’nin tadilat sonrası açılışına katıldı
REKLAM ALANI
23.09.2024
A+
A-

İlham Aliyev Karabağ Üniversitesi’nin tadilat sonrası açılışına katıldı

2024,

İlham Aliyev Karabağ Üniversitesi’nin tadilat sonrası açılışına katıldı

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1837063685547696257

 

20 Eylül’de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hankendi’deki Karabağ Üniversitesi’nin tadilattan sonra açılışına katıldı.

Yükseköğretim kurumunda yaratılan koşullar hakkında devlet başkanına bilgi verildi.

28 Kasım 2023’te Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Karabağ Üniversitesi’nin Kurulmasına Dair” Kararnameyi imzaladığını belirtmek gerekir. Kararnameye göre, bölgenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına uygun yüksek nitelikli personel talebini karşılamak ve tarihsel olarak var olan eğitim geleneklerini korumak amacıyla Bilim Bakanlığı’na bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip “Karabağ Üniversitesi” kuruldu. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Hankendi şehrinde bulunan yüksek öğretim kurumu temelinde Eğitim ve Eğitim.

Devletimizin başkanının doğrudan ilgisi ve ilgisi sonucunda kısa sürede Üniversitemizde modern bir eğitim altyapısı oluşturuldu. Yükseköğretim kurumunun tüm bölgesinde geniş çaplı iyileştirme çalışmaları yapıldı. Ana eğitim binası önündeki park yıkılarak yerine 2,3 hektarlık alanda çağın gereklerine uygun yeni bir park inşa edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ Üniversitesi’nde yaratılan koşullarla tanıştı.

Tüm eğitim binalarının baştan aşağı yenilendiği bildirildi. Ana eğitim binasının cephesi yenilenmiş, iletişim hatları çekilmiş, eğitim ve idari odalar çağın gereklerine uygun donanımlarla donatılmıştır.

Karabağ Üniversitesi şu anda 3 eğitim binasında bulunmaktadır. Ana eğitim binasında Pedagoji, Mühendislik, Beşeri ve Sosyal Bilimler, İktisat ve Turizm Fakülteleri, 2.eğitim binasında Sanat Fakültesi, 3.eğitim binasında Uluslararası Dil Merkezi bulunmaktadır.

Öğrencilerin teorik bilgilerini pratik becerilerle güçlendirmek amacıyla üniversitede ilk akademik yılın ilgili ihtiyaçları dikkate alınarak 6 (Fizik, Kimya, Mekatronik, Robotik, Bilgisayar ve grafik tasarım, Bilgisayar ve programlama) laboratuvarları kurulmuştur. .

Modern standartlara göre tasarlanan üniversite kütüphanesinin hizmetlerinden aynı anda 200 öğrenci yararlanabilmektedir. Kütüphanede Azerice, İngilizce ve Rusça dillerinde 6.000’den fazla ders kitabı ve diğer edebiyat bulunmaktadır. Burada öğrenciler “Elektronik kütüphane” sisteminin geniş olanaklarından faydalanabilmektedir.

Bu akademik yılda, ülkenin ve bölgenin ihtiyaçları ile uluslararası işgücü piyasasının modern eğilimleri dikkate alınarak Karabağ Üniversitesi’nde ilk aşamada 6 fakültede personel eğitimleri gerçekleştirileceği kaydedildi – Pedagoji , Sanat, Beşeri ve Sosyal Bilimler, İktisat, Mühendislik ve Turizm fakülteleri.

Şu anda üniversitenin 160 çalışanı bulunmaktadır. Bunlardan 60’ı akademik personel, 100’ü ise idari ve teknik personeldir.

Personel seçiminde Karabağ Üniversitesi’nin faaliyetlerinin uluslararası standartlara göre düzenlenmesi için önemli olan bilgi ve beceriye sahip profesyoneller tercih edildi. İlgili kadrolara ilişkin açık kontenjan duyuruları, Bilim ve Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi ve üniversitenin sosyal ağ hesapları üzerinden kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Halen profesyonel ve deneyimli yerli ve yabancı profesör ve öğretmenlerin akademik faaliyetlere dahil edilmesi yönünde çalışmalar sürdürülmektedir. Bu süreçte yurt dışında yaşayan Azerbaycanlı bilim insanları ve ilgili devlet programlarına sahip prestijli yabancı yüksek öğretim kurumlarında eğitim gören gençler mercek altına alınıyor.

Üniversitenin lisans öğrencisi kabul planında 2024/2025 eğitim-öğretim yılı için toplam 1.120 kontenjan ayrıldığı bildirildi. Devlet Sınav Merkezi’nin yaptığı sınav sonuçlarına göre 1104 öğrenci kabul edildi ve kabul planı yüzde 98,5 oranında gerçekleşti.

Karabağ Üniversitesi’ne kabul edilen öğrencilerden 101 kişi 600’ün üzerinde, 385 kişi ise 500’ün üzerinde puan aldı. En yüksek sonuç ise 683,8 puanla Hukuk uzmanlığında kaydedildi. Olimpiyatı kazanan bir aday, üniversitenin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümüne yarışma dışı olarak kabul edildi. Genel olarak Karabağ Üniversitesi’ne I-IV uzmanlık gruplarının ortalama kabul puanı 467,6 idi.

Ayrıca ilk akademik yılda Karabağ Üniversitesi’nde Hukuk, Yabancı Dil Öğretmenliği (İngilizce), Finans ve Muhasebe alanlarında SABAH grupları düzenlendi. Çeşitli yükseköğretim kurumlarının birinci akademik yılını (kursunu) tamamlayan öğrencileri arasında düzenlenen yarışmada başarılı olan 60 öğrenci, ikinci akademik yılda Karabağ Üniversitesi’nin SABAH gruplarında adı geçen 4 uzmanlık dalında eğitim görecek.

Devlet başkanı Karabağ Üniversitesi öğretmenleri ve öğrencileriyle bir araya gelerek bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Konuşması

– Günaydın. Öncelikle sizlerin ve tüm Azerbaycan halkının Devlet Egemenlik Günü’nü yürekten tebrik ediyorum. Bu günü Hankendi’de hep birlikte kutluyoruz ve eminim ki 20 Eylül Azerbaycan’da da geniş çapta kutlanacaktır.

Bundan tam bir yıl önce kahraman Azerbaycan Ordusu devlet egemenliğini tamamen yeniden tesis etti. Bir günden az süren terörle mücadele operasyonu sonucunda ayrılıkçıların kökü kazındı, Azerbaycan devlet egemenliğini tam anlamıyla güvence altına aldı, uluslararası hukuk zafer kazandı ve Azerbaycan bir kez daha gücünü gösterdi. Bize bu günü armağan eden kahraman askerlerimizi her zaman büyük şükranla anıyoruz. Vatan uğruna can veren şehitlerimizin aziz hatırasını her zaman kalbimizde saklıyoruz ve yaşatacağız. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Vatanseverlik Savaşı ve terörle mücadele operasyonunda 3 bin 200’den fazla kahraman şehidimiz şehitliğin zirvesine yükseldi. Diğer kahraman askerlerimizin yiğitliği ve vatanseverliği Zaferin temel etkenidir. Vatan uğruna İkinci Karabağ savaşına 90.000’den fazla Azerbaycanlı genç katıldı.

Bildiğiniz gibi 44 gün boyunca şanlı Ordumuz her gün ilerledi, her gün yerleşim yerleri işgalcilerden kurtarıldı ve bildiğim kadarıyla dünya askeri tarihinde buna benzer bir askeri operasyon yaşanmamıştır. Bir gün bile geri adım atmadık, her gün birçok köy, kasaba ve şehir özgürleştirildi. Savaş alanından tek bir kişi bile ayrılmadı. Ancak Ermenistan’ın resmi temsilcilerine göre Ermeni ordusunda 12 binden fazla asker kaçağı vardı. Bu neyi gösteriyor? Elbette bu insanımızın yüksek ahlakını gösteriyor. Aynı zamanda göğüslerini öne çıkaran gençlerin öyle bir vatanseverlik ruhuyla yetiştirildiklerini, Anavatanı özgürleştirmenin onlar için en onurlu görev olduğunu da göstermektedir. Milli onurumuzu yeniden canlandırmak için göğüslerini öne sürerek ölüme giden gençler tek eylemle yaşadılar ve biz de bunu yaptık. Dolayısıyla ahlaki-psikolojik üstünlük, genel üstünlüğümüzü bir kez daha göstermektedir. Savaştan geçmiş bir ülke olarak ve bir Başkomutan olarak savaşın sonuçlarını belirleyen faktörlere bakıp analiz ederek şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, her şeyden önce, ilk etapta; milli ruh meseleleri, ahlaki hazırlık. Elbette profesyonellik, kahramanlık, teknik donanım, bunların hepsi önemli faktörler. Ancak ahlaki üstünlük olmadan, milli düşünce olmadan hiçbir güçlü ordu zafer kazanamaz.

Bildiğiniz gibi bugün dünyanın birçok yerinde savaşlar, askeri çatışmalar, çatışmalar var, sayıları azalmıyor, artıyor ve artık her şey ortada. Karşılaştırmak için elimizde yeterli fırsat ve veri var. 44 gün boyunca bu zorlu coğrafyada 5-6, yer yer 7 hatlı düşman savunmasını kırarak, her gün ileri giderek, aşağıdan yukarıya kayıplarla tırmanarak, Şuşa gibi zaptedilemez bir kaleyi sarp yokuşları tırmanarak özgürlüğüne kavuşturmak. Sadece hafif silahlarla sallanıyor – modern tarihte benzer kahramanlığa sahip olan hangi ordu profesyonellik gösterdi! Gerçek bu.

Elbette bu Zaferle ve askerlerimizle haklı olarak gurur duyuyoruz ve sonsuza kadar da gurur duyacağız. Ama eminim ki her tarafsız analist, askeri uzman ve objektif kişi, 44 günlük kahramanlık tarihimizin tamamını analiz ettikten sonra aynı sonuca varacaktır.

Sadece birkaç saat süren terörle mücadele operasyonu ise Azerbaycan Ordusunun tam zaferiyle sonuçlandı. Ermeni ordusunun 15.000’den fazla askeri birliği tamamen felç oldu ve birkaç saat sonra onlarla teslim olma koşullarını görüşmeye başladık. Şimdi 23 saat sürdü diyor, evet toplam süreç 23 saat sürdü. Ancak bu sürecin askeri kısmı birkaç saat sürdü. Bütün bunlar devletimizin gücünü, halkımızın iradesini, genç neslin eğitim ve becerisini bir kez daha gösteriyor. İkinci Karabağ savaşı ve terörle mücadele operasyonu, Azerbaycan’ın yalnızca uluslararası hukuku yeniden tesis etmesine, yalnızca ulusal gururunu geri kazanmasına değil, aynı zamanda adaletsizliğin sonsuza kadar süremeyeceğini tüm dünyaya göstermesine de olanak sağladı.

İşgal sırasında eski yerleşimcilerle birçok görüşmem oldu. Bildiğiniz gibi devlet onların yaşam koşullarını iyileştirmek adına birçok önemli projeyi hayata geçirdi. Neredeyse her yıl 15-20 bin eski yerinden edilmiş kişiyi yeni yerleşim yerlerine, evlere, apartmanlara taşıdık ve böylece yaşam standartlarını iyileştirdik. 300.000’den fazla eski ÜİYOK, bu pansiyonlardan, işe yaramaz yerlerden ve anaokullarından çoktan taşınmıştı. Ancak aynı zamanda onlarla her karşılaştığımda, buranın sizin geçici ikamet yeriniz olduğunu, günün geleceğini ve kurtarılmış topraklarda sizin için daha iyi koşulların yaratılacağını söyledim. Ben inandım, onlar inandı, bütün halkımız inandı, bu fikirle yaşadı. Ama aynı zamanda yıllar geçtikçe umutlarının yavaş yavaş azaldığını da görebiliyordum. Bu doğaldır, çünkü işgal yaklaşık 30 yıl sürmüştür.

Binlerce, onbinlerce eski yerleşimci bu Zafer gününü göremedi, vefat etti. Doğal olarak dünyada yaşanan süreçleri, mevcut adaletsizliği, uluslararası hukukun başarısızlığını, Ermenistan’ın arkasında duran büyük güçleri, tüm bunları – jeopolitik durumu – analiz ederek belki birileri birlikte yaşamamız gerektiği fikrine varabilir. sonsuza kadar bu meslek. Bütün bu tezleri, bütün bu paradigmaları yerle bir ettik. Gösterdik ki, güçlü bir irade, profesyonellik, vatan sevgisi, milli ruhla yetişmiş bir genç nesil varsa, o milletin önünde ne 6’ncı, 7’nci, 8’inci, 9’uncu, 10’uncu savunma hattı ne de hiçbir güç duramaz. Ermeni ordusunun coğrafi üstünlüğü – çünkü hepsi tepelerde bulunuyordu – ne büyük güçler ne de Ermenistan’ı silahlandıran, onlara manevi ve fiziki yardım sağlayan devletler. Bakın bütün bu faktörler bir araya gelince o halkın karşısında kimse duramaz. İnançla yaşamanın gerekli olduğunu tüm dünyaya ve bugün işgale, hatta sömürgeciliğe maruz kalan halklara gösterdik. İnanç asla kırılmamalıdır. Güven kırılırsa adalet asla hakim olamaz. Ama dünyada adalet var. Başkan gibi ben de belirli zamanlarda dünyada adaletin olmadığını düşündüm. Ama biliyordum ki bu adaleti sağlamak için onu elde etmek gerekiyor, gökten düşmeyecek. Haklısınız, haklı olduğunuzu tüm dünya kabul ediyor ve biliyor ama bir sonuç yok. Bu nedenle gelecekteki faaliyetlerimizin temeli bu olmalıdır. Elbette bizim örneğimiz, bugün işgal mağduru ve haksızlıklarla karşı karşıya kalan birçok halk için bir umut ışığıdır. Bu önemli. Ama halkımız için gelecekte kendi gücüne güvenmek, güçlü olmak, güçlü bir devlet kurmak, kimseye bağımlı olmamak, kimseye boyun eğmemek, bakın bunlar bizim temel hedeflerimizdir. Elbette bunu sağlayacak bir kamu politikasının olması gerekiyor ve var. Toplumda birlik olması lazım, bu da var. 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı, belki de hiçbir ülkede bizim kadar birlik ve beraberlik sergileyen bir toplum olmadığını gösterdi. Bizden sonra gelen neslin yani gençlerin de bu yolu takip etmesi gerekiyor. Her şeyden önce milli ruhla eğitilmeli, kültürüne, geleneklerine, ahlaki değerlerine bağlı olmalıdır. Kimsenin etkisine kapılmamalı, çeşitli vaatlere aldanmamalı. Bu 30 yıllık işgal sürecimiz bunu gösterdi. Hemen hemen bütün büyük güçler, hepsi bu işgalin kalıcı olmasını istiyordu. Kimse halkımızın bu işgalden kaçmasını istemedi. Yani bizi sürekli baskı altında tutmak, sürekli bu mesleği nüfuz unsuru olarak kullanmak, kendi çıkarlarını güvence altına almak ve bunun sonucunda bizi bu durumla barıştırmak istiyorlardı. İşgal sırasında farklı başkentlerden gelen konuklar defalarca bu sorunun, bu çatışmanın askeri bir çözümünün olmadığını söylediler. Belki siz de hatırlarsınız böyle bir tez vardı; askeri çözüm yoktur, barışçıl bir şekilde çözülmesi gerekir. Aynı zamanda o dönemde “Birinci Karabağ” da denilmiyordu.ancak Karabağ savaşının sonuçlarının da dikkate alınması gerekiyor. Yani bizi neyle barıştırmak istiyorlardı?! Yenilgide. Halkımızın bu yenilgiyi kabul etmesini istediler.

Bir diğer tez ise Ermenistan’la işbirliğine başlanması gerektiği yönündeydi. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli seminerler düzenlendi. Yabancı çevrelere satılanlarımız da o eğitimlere giderek Ermenilerle kaynaştı, anlaşmalar yaptı, birleşti, ortak toplantılar düzenledi. Kana susamış Hocalı soykırımını gerçekleştiren, Karabağ bölgesindeki tüm şehirlerimizi, köylerimizi yok eden düşmanla ne tür temaslarımız olabilir? Ama bu işgali ebedi kılmak isteyenlerin hedefi, gelecek neslin, genç neslin artık savaş istememesi, Ermenistan’la barış yapmamız ve işgalin devam etmesiydi. Bakın biz Azerbaycan halkı olarak bu planların hepsini yerle bir ettik, alt üst ettik. Bu nedenle bugüne kadar asılsız suçlamalara ve baskılara maruz kalıyoruz. Her sabah dünyanın çeşitli yerlerinde Azerbaycan’la ilgili yazıların yer aldığı basınla tanışıyorum. Bu sabah erken saatlerde bize karşı ne kadar temelsiz suçlamaların yapıldığını görüyorum. Çeşitli Batılı ülkelerin politikacıları ve yetkilileri, bazı ülkelerin resmi temsilcileri öyle kabul edilemez açıklamalar yapıyorlar ki, Azerbaycan Karabağ’ı işgal etti. Yani bu, ikiyüzlülüğün ve ikiyüzlülüğün doruk noktasıdır. Bir ülke kendi toprağını nasıl işgal edebilir? Bizim savaşımız bir kurtuluş savaşıydı. Yani bunu söyleyenler, bize ithamlarda bulunanlar bunu çok iyi biliyorlar. Basitçe söylemek gerekirse, çifte standart, ikiyüzlülük, ikiyüzlülük, İslamofobi ve halk düşmanlığı; bunu asla unutmamalıyız ve genç neslin bunu bilmesi gerekiyor. Çünkü elbette o yılları yaşamadınız ve tarih kitaplarından okudunuz. Bu nedenle hem ortaöğretim kurumlarındaki hem de üniversitelerdeki öğretmenlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bugün özellikle hocalarımızdan ve onların çalışmalarından bahsetmek istiyorum. Çünkü gençlerimize vatanseverlik ruhunun kazandırılmasında onların çok büyük rolleri vardı ve bugün de bu rol devam ediyor. Eğitimin iki kaynağı vardır; aile ve öğretmen. Neyse ki Azerbaycan’da aile değerleri hakimdir ve her zaman da öyle olmalıdır. Geleneklerimiz bunu emrediyor ve aynı zamanda bazı Batı ülkelerinde aile değerleri tamamen deforme oldu ve her birimiz haklı olarak tiksinti hissediyoruz. Bu nedenle öncelikle aile değerlerinin ve aile eğitiminin korunması gerekir. Tekrar söylüyorum, öğretmenler çocukların ve gençlerin bilgilerini artırmak, aynı zamanda onları vatanseverlik ruhuyla yetiştirmek için aktif ve etkili çalışıyorlar. İkinci Karabağ savaşı bunu gösterdi. Karabağ’ı hiç görmemiş gençler Karabağ için ölüyordu, ölmeye hazırdılar, şehit oldular, yaralandılar. Ama yine de bu Zaferi garantilemek için durmadılar. Askeri hastanelere yerleştirilen pek çok askerimiz doktorlara dönüp beni en kısa zamanda iyileştireceklerini, beni kaldıracaklarını, tekrar savaşa gideyim dediler, çok vardı. Hafif yaralı askerler tedavi sonrasında gönüllü olarak savaş bölgelerine gitti.

Bugün aynı zamanda Karabağ Üniversitesi’nin de açılışı. Bu açılış herhangi bir gün olabilir. Ama 20 Eylül’de olmasının daha doğru olacağını düşündüm. Çünkü bu zaten bizim şanlı tarihimizdir. Karabağ Üniversitesi’nin kuruluşunun tarihi bir olay olduğuna inanıyorum ve ilgili Kararname geçen yılın Kasım ayında imzalandı. Daha sonra burayı ziyaret ettim. Bu benim burayı üçüncü ziyaretim ve tüm talimatlar verildi, Bilim ve Eğitim Bakanlığı kısa sürede gerekli tüm önlemleri aldı. Binanın yeniden inşa edildiği söylenebilir. Bu bina Sovyet döneminde Azerbaycanlı mimarlar ve inşaatçılar tarafından inşa edilmiştir. İşgal sırasında Ermenileştirmeye yönelik bir takım çalışmalar yapıldı. O tabelalar tamamen silindi. Binanın önü açıldı, güzel bir park oluşturuldu. Master planı hazırlandı, bu da önümüzdeki yıllarda, muhtemelen üç yıl içinde yeni eğitim binalarının inşa edileceği anlamına geliyor. Çok güzel bir pansiyon oluşturulmuş, bugün tanıştım. En önemlisi gençler, yani öğrenciler büyük bir heyecanla buraya gelmeye başladı. Şimdi 1200 öğrencinin olduğu bilgisini aldım. Ülkemizin her bölgesinden öğrenci bulunmaktadır. 600 puanın üzerinde olanlar da dahil olmak üzere yüksek puan alan öğrenciler bizimle birlikte toplantıya katılarak büyük bir heyecanla buraya geldiler. Öğretim kadrosu da oluşturuldu. Öğretmenlerin de büyük bir heyecanla bu işe başladıklarını biliyorum, Karabağ Üniversitesinin öncü üniversitelerimizden biri olmasını ümit ediyorum. Bunu yapmak için tüm olasılıklar var. Verilen bilgilere göre halihazırda 6 fakülte kurulmuş durumda. Tıp Fakültesi önümüzdeki yıllarda kurulacaktır. Tarım Bilimleri Fakültesi Hocalı’da, Turizm Fakültesi ise Şuşa’da faaliyet gösterecek. Yani birkaç şehri birbirine bağlayan bir üniversite olacak. Elbette Karabağ’a dönecek eski yerleşimciler, çocukları burada okuyacak, ülkemizin her yerinden gençler buraya gelecek.

 

https://x.com/YAP_1992/status/1837063685547696257

 

 

Burası bizim tarihi topraklarımızdır ve eminim ki Azerbaycan’da bunu bilmeyen yoktur ve bunu dünyada da biliyorlar ki, Hankendi şehri eski bir Azerbaycan yerleşim yeriydi, ismi de bunu gösteriyor – Han’ın köyü. Basitçe söylemek gerekirse, Azerbaycan’a ve halkımıza yönelik düşmanlık politikasının bir sonucu olarak, burada kontrolümüz uzun yıllar ya zayıftı ya da hiç yoktu. Çünkü 19. yüzyılın başında imzalanan üç anlaşma – “Kürakçay”, “Gülüstan”, “Türkmançay” aslında daha sonraki işgali şart koşuyordu. Bu anlaşmalar sonrasında Karabağ topraklarında hiç yaşamamış olan Ermeniler, İran’dan ve Doğu Anadolu’dan toplu halde buraya nakledildiler ve gerçek budur, tarih budur. Basitçe söylemek gerekirse, Ermenistan ve Ermeni bilim adamları her zaman olduğu gibi tarihi çarpıtarak yeni bir kurgusal tarih yaratmaya çalıştılar ve lobi ağları aracılığıyla uluslararası toplumun kafasını bir ölçüde karıştırmayı başardılar.

20. yüzyılın başında halkımıza karşı düşmanca adımlar atılmaya başlandı. 1923 yılında Azerbaycan’ın Karabağ kentinde, Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti’ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi kuruldu. Bu eyalet Sovyetler Birliği’nin merkezine bağlıydı. Böylece bu bölgenin Azerbaycan’dan ayrılması yönünde bir sonraki adım atıldı. Bundan üç yıl önce Zengezur’u yani Batı Zengezur’u tamamen haksız yere bizden aldılar. Bunu Kasım 1920’de, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin yıkılmasından birkaç ay sonra yaptılar. 1923 yılında hayatımıza bir saatli bomba daha attılar ve sonrasında burada kitlesel Ermenileştirme politikası yürütüldü. Sovyet hükümeti, buradaki Ermeni sayısını artırmak için, yani eski özerk bölge çerçevesinde, Ermenistan dahil çeşitli yerlerden bilinçli olarak Ermenileri getirmişti. Aynı zamanda burada var olan ayrılıkçı eğilimlere de gereken tepki verilmedi. Ancak Büyük Önder Haydar Aliyev’in 1969’da iktidara gelmesinden sonra buradaki tüm bölücü yuvalar yok edildi ve istikrar sağlandı. Eski Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nde Azerbaycanlıların sayısı yüzde 9’dan yaklaşık yüzde 30’a çıktı. Azerbaycanlıların farklı bölgelerden buraya daha hızlı gelebilmesi için demiryolu yapıldı. Hankendi’de bir tren istasyonu inşa edildi, büyük altyapı projeleri oluşturuldu – Sarsang, Sugovushan rezervuarları. İşgal sırasında hangi Ermeniler bizi sudan mahrum bıraktı. Birçok işletme kuruldu ve bu işletmelerde çalışan Azeriler, Karabağ bölgesi de dahil olmak üzere farklı bölgelerden geliyordu. Bütün bunlar oluyordu. Ancak 1987 yılında Haydar Aliyev’in istifaya gönderilmesinin ardından ayrılıkçılar yeniden ayaklandı ve bu sefer halkımıza çok pahalıya mal oldu. Haydar Aliyev’in istifasından iki hafta sonra bir Sovyet Ermeni bilim adamının Fransız “Humanite” gazetesinde “Dağlık Karabağ Özerk Eyaleti”nin Azerbaycan’dan çıkarılıp Ermenistan’a bağlanması gerektiğini belirten bir makale yayınladığını belki gençler bilmiyor. Sadece iki hafta sonra – Haydar Aliyev artık iktidarda değildi – burada hemen hareket başladı – Hankendi’de ve Ermenistan’da çeşitli örgütler oluşturuldu. Merkezi hükümet, yani Sovyetler Birliği’nin liderliği buna kayıtsız kaldı. Hatta ayrılıkçıları, deyim yerindeyse Ermeni milliyetçilerini daha aktif olmaya teşvik etti. Görev Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’dan ayırmaktı. Maalesef Azerbaycan’ın mevcut liderliği zayıflık, korkaklık ve bazı durumlarda ihanet gösterdi. Gerek 1980’lerin sonu gerekse 1990’ların başında komünist ve Halk Cephesi otoritelerinin ihanetleri, korkaklıkları ve kalleşlikleri sonucu topraklarımızı kaybettik.

Azerbaycanlılar Hankendi’den kovuldu, bundan sonra – bağımsızlık ilanından dört ay sonra Şubat 1992’de Hocalı soykırımı işlendi, Mayıs 1992’de Şuşa, Laçin, Nisan 1993’te Kelbecer işgal edildi. Böylece haritaya baktığınızda büyük bir bölgenin tamamen kontrolden çıktığını, aslında Ermenistan ile Karabağ bölgesi arasında coğrafi bir bağlantı kurulduğunu göreceksiniz. Bakın bu bizim tarihimizdi.

Bugün bir kez daha Ulu Önder’in anısına saygılarımızı sunarak bir kez daha söylüyoruz ve görüyoruz ki, eğer o, halkın isteği üzerine 1993 yılında Azerbaycan’a gelmeseydi, Azerbaycan dünya haritasından silinebilirdi. İstikrar sağlandı, geliştirme başlatıldı ve inşaat çalışmaları başladı. İnşaat ve imar çalışmalarının mantıksal sonucu 8 Kasım Zafer Bayramı, Şuşa’nın kurtuluşu, Ermenistan’ın teslim olması ve sonraki tarih şimdiden görünür durumda. Kasım 2020’den Eylül 2023’e kadar attığımız tüm adımları ve yaptığımız çalışmaları incelerseniz, her adımın bir önceki adımın mantıksal devamı olduğunu, her adımın nihai hedefinin 20 Eylül Devlet Egemenlik Günü olduğunu göreceksiniz.

Bir kez daha sizi kalbimin derinliklerinden selamlıyorum. Azerbaycan’ın tarihi hakkında çok şey konuşabilirim. Çünkü ben bu tarihi, son 30 yılın tarihini yaşadım ve bugün Karabağ’da, özgür Karabağ’da olmak, sizi görmek, yurttaki öğrencilerin gülen yüzlerini, o balkonda görmek gerçekten çok büyük bir mutluluk. Belki de bundan daha büyük bir mutluluk olamaz. Öğretmen ve öğrencilere başarılar diliyorum. İyi çalışın, iyi okuyun ki, Azerbaycan her zaman, her zaman, gerekirse savaş alanında, ekonomik alanda, siyasi alanda zafer kazansın, Azerbaycan her zaman zirvede olsun! Seni tebrik ediyorum.

xxx

Karabağ Üniversitesi Rektörü Şahin Bayramov bir konuşma yaparak şunları söyledi:

-Sayın Başkan, Karabağ Üniversitesi ailesi adına sizleri büyük bir onur ve sonsuz gururla selamlıyoruz. Bu vesileyle sizleri 20 Eylül Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Egemenlik Günü’nü tüm ekibimiz adına tebrik etmek istiyoruz.

Elbette bugün sizin katılımınızla Karabağ Üniversitesi’nin açılışı, Başkomutanınızın kazandığı tarihi Zaferin bir sonraki kutlamasıdır. Bu nedenle sizlere derin şükranlarımızı sunuyoruz. Öncelikle Karabağ Üniversitesi’ni oluşturduğunuz ve kısa sürede faaliyete geçmesine büyük destek sağladığınız, sürekli ilginiz için tüm personelimiz adına teşekkür ettiğimizi vurgulamak isterim.

Sizlerin ilgili görev ve talimatları doğrultusunda Karabağ Üniversitesi’nin inşaatına yönelik çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Çok kısaca belirtmek isterim ki kadromuzun tamamı son derece profesyonel kişilerden oluşmaktadır. Karabağ Üniversitesi’nin ilk öğrencileri için açıkladığımız kabul planının dolmuş olmasından büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz, öğrenci kabulünün oldukça kaliteli olduğunu da vurgulayalım. Üniversitemize kabul edilen öğrenciler arasında sınavlardan yüksek puan alan çok sayıda genç bulunmaktadır. Bu bizi hem gururlandırıyor hem de kaliteli bir üniversite kurma yolunda bize daha da ilham veriyor.

Elbette öğrencilerimizi Azerbaycan’ın değerli vatandaşları ve yüksek vasıflı uzmanlar haline getirmek için size önemli bir görev düşüyor. Dolayısıyla üniversitemizi yeni çağın zorluklarına göre, tam da modern Azerbaycan gençliğinin istek ve arzuları doğrultusunda şekillendirmeye çalışıyoruz. Üniversitemizde de buna uygun akademik içerik oluşturularak, yeni döneme uygun bir üniversite yönetim modeli oluşturuyoruz. Karabağ Üniversitesi’nin sizlerin büyük desteğiyle çok kısa sürede Azerbaycan’ın bilim, eğitim ve inovasyonun ana merkezlerinden biri haline geleceğinden eminiz. Temennimiz öğrencilerimizi Ulu Önderimizin fikirlerine bağlı, vatansever, çağdaş bakış açısına sahip, milli ve manevi değerlerimize bağlı gençler olarak yetiştirebilmektir. Önümüzdeki dönemde Azerbaycan’ın kalkınmasına değerli katkılarda bulunsunlar.

Göreviniz ile Karabağ Üniversitesi için belirlenen temel hedef, kaliteli yükseköğretim hizmetleri sunmak, sonuç odaklı araştırmalar yapmak ve toplumumuza faydalı olabilecek yenilikçi çözümleri uygulamaktır. Elbette işgalden kurtulmuş topraklarımızda faaliyete geçen ilk üniversitenin veya adı Karabağ’la anılan bir üniversitenin kadrosunda temsil edilmek her birimiz için sonsuz bir onur ve aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu açıkça anlıyoruz. Bu üniversiteyi tarihi Zaferi yaşayan gençler için yarattığınızı ve tarihi Zaferin kazanıldığı topraklarda kurduğunuzu çok haklı bir şekilde vurguladınız. Bu bizim sorumluluğumuzu artırıyor.

Tüm kadromuzun, bize belirlediğiniz tüm görevleri yerine getirecek şekilde oluşturulduğuna sizi temin ederiz. 1200 öğrencimizin gelmesiyle gücümüz ciddi oranda arttı, modern ekibimiz oluştu. Önümüze konulan tüm görevleri yerine getirmek için elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim. Teşekkür ederim.

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1837063685547696257

xxx

Daha sonra öğrenci Fanara Mammadzadeh şunları söyledi:

– Sayın Cumhurbaşkanım, Berde şehrinde faaliyet gösteren Ağdam İlçesi 9 Nolu ortaokul mezunuyum. Ben Laçin ilçesinden ülke içinde yerinden edilmiş biriyim. Doğduğum toprakları hiç görmemiş olmama rağmen bu sevgiyi yüreğimde taşıdım. Bugün çok mutluyum. Giriş sınavında 642 puan alarak Karabağ Üniversitesi’nin maliye bölümünü seçtim ve öğrenci olarak memleketime döndüm. Öğrencilerimizin Karabağ Üniversitesi’nin sunduğu imkanları en doğru şekilde değerlendirerek geleceğin parlak uzmanları olacaklarına ve Karabağ’ımızın ihyasına hep birlikte katılacaklarına inanıyorum.

Son olarak, vatan topraklarımızı işgalden kurtardığınız ve biz gençlerin burada eğitim görmesine olanak sağladığınız için sizlere şükranlarımı sunuyorum.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim, teşekkür ederim.

xxx

Öğrenci Rauf Penceyev şunları söyledi:

– Sayın Başkan, ben Bakü şehri 85 numaralı ortaokul mezunuyum. Geçen seneki giriş sınavlarında 600 puan alarak Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’ne kabul edildim. Ben ilk sınıfta okurken Karabağ Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin Kararnameyi imzaladığınız haberini duydum. Bu haberi duyduktan sonra Karabağ Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden biri olmanın mutluluğunu yaşamak için elimden geleni yapmak istedim ve bunun için “SABAH” grubunda yüksek puanlar alarak Karabağ Üniversitesi’nde eğitimime devam etme hakkını kazandım. Cumhuriyetimizde yapılan sınavlar Karabağ Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından biri olduğum için çok mutlu ve gururluyum. Bugün, Karabağ Üniversitesi’nin açılışı olan bu büyük etkinlikte, “SABAH” grubunun öğrencilerinden biri olarak karşınızda konuşma yapmaktan mutluluk duyuyorum. Karabağ’a ilk ziyaretim Hankendi şehrine denk geldi ve buraya öğrenci olarak gelmek büyük bir gurur duygusu. Hankendi şehrinde yaratılan koşullar ve altyapıyla tanıştım. Burada oluşturulan koşullar için ve en önemlisi modern yurdu ve Karabağ Üniversitesi’ni kısa sürede biz öğrencilere hazır hale getirdiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

xxx

Öğrenci Zenfira Nasirova şunları söyledi:

– Sayın Başkan, Salyan şehri Ashiq Panah’ın adını taşıyan 1 No’lu okuldan mezunum. Bu yılki giriş sınavında 684 puan alarak Karabağ Üniversitesi Hukuk Bölümüne kabul edildim. Hatta aldığım puan bana cumhuriyetimizin diğer üniversitelerini de tercih etme fırsatını verdi. Ancak benim tercihim Karabağ Üniversitesi oldu ve ailemin de seçimimi desteklemesinden çok mutluyum. Çünkü burada okumak her genç Azerbaycanlı için büyük bir gururdur. Bugün ben de bu etkinliğe katılıyorum ve Karabağ Üniversitesi’nin ilk öğrencilerinden biri olduğum ve öğrenciler arasında en yüksek sonucu gösterdiğim ve sizlerin önünde konuşma fırsatı bulduğum için çok mutluyum.

Öğrenciler olarak, yüksek öğrenim alarak ve profesyonel bir uzman olarak büyüyerek ülkemize ve vatanımıza her zaman fayda sağlayacağımızın tam garantisini verebiliriz. Yaratılan tüm koşullar ve genel olarak Azerbaycan gençliğine verdiğiniz destek için size ve Mehriban Hanım’a özel teşekkürlerimizi sunmak isteriz.

xxx

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkür ederim. Teşekkür ederim.

Teşekkür ederim sevgili dostlar, çocuklar. Hem Devlet Egemenlik Günü hem de Karabağ Üniversitesi’nin açılışı vesilesiyle sizleri bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Size sağlık, başarı ve yeni zaferler diliyorum. Karabağ Azerbaycan’dır!

xxx

Daha sonra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, üniversite avlusunda bulunan parkta oluşan koşullarla tanıştı. 1.1 hektar arazide yeşillendirme çalışmalarının yapıldığı, öğretmen ve öğrencilerin dinlenmesi için her türlü koşulun yaratıldığı bildirildi.

Sonunda Karabağ Üniversitesi öğretmenleri ve öğrencileriyle hatıra fotoğrafı çekildi.

Büyük video
Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/66881

 

 

https://x.com/YAP_1992/status/1837063685547696257

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.