Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Hedefe ulaştık..” – ÖZEL

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, “Hedefe ulaştık..” – ÖZEL
REKLAM ALANI
17.03.2023
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Avrupa Birliği-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi yönünde çok önemli adımlar atılmaktadır”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov,

Azerbaycan devleti, enerji sektöründe Avrupa için güvenilir bir ortaktır. Evet, bir yıl önce Azerbaycan, Avrupa Komisyonu Başkanı Bayan Ursula von der Leyen tarafından enerji sektöründe Avrupa için güvenilir bir ortak olarak gösterildi. Başarılarımızın bu şekilde takdir edilmesi elbette ki büyük bir onur. Tabii ki, gerçek bir hedefin olduğu yerde, birçok Avrupa ülkesine petrol, petrol ürünleri ve petrokimya ürünleri tedarik ediyoruz. Avrupa’da yeni kaynaklardan artan doğal gaz talebi nedeniyle, şu anda boru hattı kapasitemizi genişletmeyi planlıyoruz. Yani dış borcu azaltma stratejisiyle son 20 yılda dış borcumuzu azalttık ve 1 Ocak 2023 itibarıyla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 10’unun altına düştü.

Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yıl 13 Mart’ta Berlin’de önde gelen Alman şirketlerinin liderleriyle yaptığı görüşmede söylediği gibi, Almanya-Azerbaycan ilişkileri üst düzeydedir. Bu nedenle siyasi diyalog düzenli olarak yürütülmekte olup, mevcut ziyaret ikili ilişkilerimize büyük katkı sağlayacaktır. Avrupa Birliği-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi yönünde çok önemli adımlar atıldığını belirtelim. Tabii özellikle geçen yıl Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında imzalanan enerji güvenliğine ilişkin stratejik ortaklık mutabakat zaptı bizim niyetimizi gösteriyor. Mutabakat Zaptı’nın uygulanması, hızlı uygulanması ve zamanında uygulanması, Azerbaycan’ın Avrupa için güvenilir bir ortak olduğunu bir kez daha gösterdiğini söylemeye gerek yok.

Böylece Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra 10’dan fazla Avrupa ülkesi mevcut gaz arzını artırmak için bize başvurdu. Ortaklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için her şeyi yapıyoruz. Ayrıca gaz arzımız zaten oldukça çeşitlendirilmiş bir coğrafyaya sahip. Son yıllarda enerji satışından elde edilen fonların ulaşım altyapısına yönlendirilmesi için çok çalışıldığını belirtmek isterim. Hatta altyapımızın tamamen dolu olduğu öngörüsünden yola çıkarak söz konusu hedefe ulaştık. Jeopolitik durum nedeniyle Azerbaycan’ın ulaşım altyapısına olan talep artıyor. Tabii geçen yıl transit yüklerimizde yüzde 75’in üzerinde bir artış oldu ve nispeten yeni inşa edilen 15 milyon ton elleçleme kapasiteli limanımızda bile bir miktar sıkışıklık oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtmeliyim. Azerbaycan’da rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarının potansiyeli 200 gigavata yakındır. Şu anda sadece yabancı yatırımcıları çekmeye devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu enerji hacimlerini ihraç etmek için gerekli iletim tesislerini de oluşturuyoruz. Ayrıca Karabağ ve Doğu Zengezur ile birlikte Nahçıvan’ın yeşil enerji bölgesine dönüştürülmesi planları var. Nahçıvan’da hidroelektrik santralinin inşası için büyük bir potansiyel var.

Cumhurbaşkanı Aliyev, BP’nin Karabağ’ın kurtarılan Cebrail kentinde 240 megavatlık güneş enerjisi santralinin inşasında doğrudan yabancı yatırımcı olacağını da vurguladı. Üretilen enerji enerji sistemimize dahil edilecektir. Azerbaycan’daki mevcut yerel elektrik fiyatlarının yabancı yatırımcılar için karlı olduğunu söylemeye gerek yok. Evet, başlattığımız tüm projeler neredeyse tamamlandı. Trans-Hazar projesinde geçiş ülkesi olarak görülüyoruz ve bunu defalarca açıkça ifade ettik. Hazar Denizi’nin diğer tarafında dostlarımız ve ortaklarımız boru hattını inşa etmeye karar verirlerse onlar için gerekli geçişi sağlamaya hazırız.

Böylece Hazar Denizi ile ulaşıma talep artıyor. Azerbaycan halen 50’den fazla gemi ile Hazar Denizi’ndeki en büyük ticari filoya sahiptir. Elbette ekonominin kalkınmasından bahsederken işgalden kurtulan topraklarımızı da unutmamak gerekiyor. Karabağ’da Ağdam ve Cebrail olmak üzere iki sanayi bölgesi bulunmaktadır. Belirli ekipmanların üretimine ilişkin halihazırda inşaat çalışmaları olduğunu söylemeye gerek yok. Bu her açıdan olumlu çünkü buradaki potansiyel çok büyük. Bu bölgelerde yoğun bir tarımsal faaliyet de olacaktır.

REKLAM ALANI