Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bakanlar Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başkanlığında Anayasa Mahkemesi’nin, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’yla ilgili kararı değerlendirildi

Bakanlar Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başkanlığında Anayasa Mahkemesi’nin, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’yla ilgili kararı değerlendirildi
REKLAM ALANI
08.09.2022
A+
A-

 

 

 

Bakanlar Kurulu’nda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başkanlığında Anayasa Mahkemesi’nin, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’yla ilgili kararı değerlendirildi

 

“Haziran ayının geçmesi dolayısıyla geriye dönüşü yok. Seçim tarihinin hangi tarihte olması gerektiği değerlendiriliyor”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısına başkanlık ederek Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası ile ilgili Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın detaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yaklaşık 3 buçuk saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, bugün Anayasa Mahkemesi’nin Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası hakkında bir karar ürettiğini belirtti ve yıllardır gündemde olan Belediyeler Reformu’nu hükümetin ciddiye almasıyla uzun çalışmalar sonrasında Meclis’ten geçirilmesi için, seçimlerin Haziran ayında değil 27 Kasım’da belirlenmesinin ardından bu kararın mahkemeye taşındığını anlattı.

Anayasa’ya aykırı olup olmadığı ile ilgili böyle bir kararın üretilmesine vesile olunduğunu ve bunun da sıkıntı yarattığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Anayasa Mahkemesi’ne göre 4 yılda bir seçim olması gerektiği için böyle bir durum olduğunu kaydetti.

“Meclisimiz ülkede büyük bir reforma imza attı”

Kaynakların daha verimli kullanılması ve daha iyi hizmet verilebilmesi için 28 belediyenin 18 belediyeye indirilmesini içeren “Belediyeler Reformu”na Meclis’te imza atıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, böyle bir yasanın geçmesiyle Meclis’in ülkede büyük bir reforma imza attığını söyledi.

Başbakanın daveti üzerine Bakanlar Kurulu toplantısına katıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu sabah Başsavcı Sarper Altıncık’ı kabul ederek değerlendirmelerde bulunduğunu da söyledi.

Yüce Mahkeme’nin gerekçeli kararını açıklamasının bu akşam beklendiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, gerekçeli kararın okunmasının sonrasında sürecin nasıl yönetileceğinin değerlendirmesinin yapılmakta olduğunu kaydetti. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ile yapılan değerlendirmelerde, Anayasa Mahkemesi’nin ürettiği bir kararın değerlendirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Haziran ayının geçmesi dolayısıyla geriye dönüşü yok. Seçim tarihinin hangi tarihte olması gerektiği değerlendiriliyor” dedi.

“Bu sürecin nasıl yönetileceği noktasında büyük bir hassasiyet var”

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, seçim tarihinin ne zaman olması gerektiği ve sürecin nasıl yönetileceği konusunda hassasiyet olduğunu kaydetti.

“Hizmetlerin halka devam ettirilmesi gerektiği noktasında bir kanaat var”

Bir başka konunun ise böyle bir kararın üretilmesiyle belediye başkanlarının ve belediye yönetimlerinin yetkilerine yönelik değerlendirmeler olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hukukta zorunluluk ilkesi doğrultusunda mutlaka hizmetlerin halka sunulmasının devamı noktasında bir kanaat olduğunu belirtti.

“Kaos ortamı veya halkımızın zarar göreceği birtakım gelişmelere seyirci kalmak doğru değil”

Sürecin soğukkanlılıkla ve halkın menfaatine olacak en iyi şekilde akıl yoluyla yönetilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, halkın zarar görebileceği gelişmelere seyirci kalmanın da doğru olmadığını söyledi.

Başbakan’a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar; “En iyi şekilde bütün bunlar değerlendirilmekte ve halkımızla, belediye idareleriyle, belediye başkanlarıyla bütün bu kanaatler paylaşıldıktan sonra bu süreç en iyi şekilde yönetilecektir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, gerekçeli karar okunduktan ve ilgili savcı ve hukukçularla istişare edildikten sonra yine kamuoyu ile gelişmelerin paylaşılacağını sözlerine ekledi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/bakanlar-kurulunda-cumhurbaskani-ersin-tatarin-baskanliginda-anayasa-mahkemesinin-secim-ve-10180

 

 

REKLAM ALANI