Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur”

“Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur”
REKLAM ALANI
05.07.2022
A+
A-

 

 

 

 

“Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur”
05.07.2022

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

 

“Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa görüşme, Hükûmetlerarası Zirve Oturumu ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İtalya’nın kuzey doğusunda bulunan Alp Dağları’nda pazar günü yaşanan buz kütlesi çökmesi sonucu ölenler için taziyelerini iletip yaralılara acil şifalar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay Toskana bölgesinde gerçekleşen ve 4 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği helikopter kazası sonrasında İtalyan makamlarınca gösterilen iş birliği için de teşekkür etti.

“Bugün stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz, dostumuz İtalya ile 3. Hükûmetlerarası Zirve Toplantımızı icra ettik” diyen Erdoğan, 2008’den bu yana gerçekleştirdikleri Hükûmetlerarası Zirve Toplantıları’nın, ilişkilerin kapsamlı biçimde ele alındığı en üst düzey platformu teşkil ettiğini belirtti.

“İLİŞKİLERİMİZİN KURUMSALLAŞMASINI PEKİŞTİRECEK 9 ANLAŞMAYI İMZALADIK”

İş birliği imkânlarının geliştirilmesi üzerinde durduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki Akdeniz ülkesi olarak hem bölgesel hem küresel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Birçok alanda ilişkilerimizin kurumsallaşmasını pekiştirecek 9 anlaşmayı imzaladık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 34’lük artışla rekor seviye olan 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Mevcut rakamlar bu sene 25 milyar doların eşiğini rahatlıkla aşacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’nin üçüncü toplantısını ve iş forumunu sene içerisinde düzenlemenin bu açıdan yararlı olacağı konusunda da mutabık olduklarını dile getirerek, “Şirketlerimizi, iş birliklerini arttırmaları ve karşılıklı yatırımlarda bulunmaları yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

TERÖRLE MÜCADELE

İtalya ile tesis ettikleri askeri savunma ilişkileri ve savunma sanayii iş birliğinin ayrı bir ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu alandaki ilişkilerimizi daha da derinleştirmenin, müşterek menfaatimize olduğu noktasında hemfikiriz. Gündemimizde terörle mücadele de iş birliği olarak ayrıca önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda İtalya’dan beklentilerimizi kıymetli dostumla ikili görüşmede paylaştım. Sayın Başbakan’la göçün idaresi ve yasa dışı göçle mücadele konularını da ele aldık. Bu alandaki iş birliğimizi istişareler ve ortak projelerle güçlendirmek istiyoruz.”

 

 

 

İki ülke halkları arasındaki yakın ilişkilerin pekiştirilmesini teminen eğitim ve kültür alanında atılabilecek adımları görüştüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların içerisinde en önemlilerinden bir tanesi de Türk-İtalya Üniversitesinin kurulması girişimidir” dedi.

İtalya Başbakan Draghi ile Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İtalya’nın bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik desteği için kendilerine teşekkür ettim. Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin, Birlik için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur. Esas olan bu aşamada Türkiye’nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesidir. İtalya, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’ne sağlayacağı katma değerin bilincindedir. Bu desteğin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum.”

UKRAYNA KRİZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve vesilesiyle Ukrayna krizini de ayrıntılı biçimde ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine geri dönülmesi ve Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracına yönelik Birleşmiş Milletler planı hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Zirve vesilesiyle Sayın Başbakanla ayrıca Libya başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. İtalya, enerji alanında önemli bir ortağımızdır. Görüşmelerimizde Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda denizaltı boru döşemesindeki iş birliğimiz dâhil, enerji güvenliğine dair ortak proje ve çıkarlara ve değindik.”

 

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138643/-bolgemizdeki-gelismeler-turkiye-nin-avrupa-birligi-icin-ne-denli-onemli-oldugunu-ortaya-koymustur-

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI