Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sonbahar küresel bir etkinlikle başlayacak. Kazakistan, dünya ve geleneksel dinlerin rekor sayıda delegasyonunu bir araya getirecek

Sonbahar küresel bir etkinlikle başlayacak. Kazakistan, dünya ve geleneksel dinlerin rekor sayıda delegasyonunu bir araya getirecek
REKLAM ALANI

Sonbahar küresel bir etkinlikle başlayacak. Kazakistan, dünya ve geleneksel dinlerin rekor sayıda delegasyonunu bir araya getirecek.

Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da düzenlenen VII Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi’nin başlamasına bir aydan az bir süre kaldı. Dünya kamuoyunun bu etkinlikten beklentisi, mevcut etkinliğin rekor sayıda delegasyonu bir araya getirebilmesi gerçeğiyle doğrulanıyor. Dünyanın 60 ülkesinden 130’dan fazla delegasyon olacaktır.

Kongrenin bu yıl düzenlenmesi, aynı zamanda yeni jeopolitik zorluklar ve dini kurumların sürekli artan çatışması nedeniyle her zamankinden daha gerekli görünüyor.

Avustralya’da bir caminin bombalanması, Karadağ’daki çatışmalar, Kudüs, Nijerya, Pakistan’daki terör saldırıları, Ukrayna ve Suriye’deki savaşlar hala hafızamızda taze canlanmaktadır.

Kazakistan’da Müslüman, Hıristiyan ve Budist temsilcilerinin yanı sıra 40 farklı mezhep ve inançların barış içerisinde bir arada yaşadığı akılda tutularak, Orta Asya’nın göbeğinde – Kazakistan’da, özellikle dini nitelikteki bu hayati konuları tartışmak ve çözüm aramak istemek mantıklı ve haklı görünmektedir.
Nur-Sultan’daki Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi, dinler arasında köprü tutma konularında uzun süredir ana diyalog platformu unvanını alma hakkını elinde tutuyor.

130’dan fazla etnik grup için ortak bir barış ve uyum evi olan ve yaklaşık 3200 cami, kilise, ibadethane ve tahminen 4200 dini derneğin bulunduğu Kazakistan, tam sorumluluk ve kararlılıkla, tüm dünya din adamlarının karşılıklı etkileşim işlevini üstlendi. Dolaysıyla bu ülke bir nevi inançlar ‘merkezi’ haline geldi.
Daha önce düzenlenen her Kongrenin benzersizliğini vurgulamak önemlidir. Dinler arasında ilk kez ortak stratejik belgeler kabul edildi. Diğer uluslararası kuruluşlarla diyalog ve işbirliğini sağlamak için bir Dini Liderler Konseyi kurulmuştur. G-Global Birleşik/ Tek Elektronik Portal’ın oluşturulmasıyla ortak fikirlerin küresel çapta dijitalleşmesine yönelik ilk adımlar da kaydedildi.

Ayrıca, VII Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi, açık havada Kutsal Ayin düzenleyecek olan Papa I. Francis’in katılımını bekliyor. Ve bu olay, belki de Katolik inancının taraftarları arasında en çok beklenen olay olarak kabul edilir.

Uzun lafın kısası, yaklaşan Kongre şimdiden önemli olaylar içermektedir. Ancak, kuşkusuz asıl mesele, herkesin çok ihtiyaç duyduğu fikir birliğini bulmanın bir aracı olarak, dinler ve kültürler arasındaki diyalog olacaktır.

 

REKLAM ALANI