Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMANYA’DA 28 YILIN ZİRVESİNE ÇIKAN ENFLASYON, İNSANLARIN ALIM GÜCÜNÜ KIRMAYA DEVAM EDİYOR!

ALMANYA’DA 28 YILIN ZİRVESİNE ÇIKAN ENFLASYON, İNSANLARIN ALIM GÜCÜNÜ KIRMAYA DEVAM EDİYOR!
REKLAM ALANI
12.11.2021
A+
A-

ALMANYA’DA 28 YILIN ZİRVESİNE ÇIKAN ENFLASYON, İNSANLARIN ALIM GÜCÜNÜ KIRMAYA DEVAM EDİYOR!

Almanya’da Eylül ayında yüzde 4,1 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları, tedarik sıkıntıları ve salgının etkisiyle Ekim’de yüzde 4,5’e yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ekim ayı nihai verilerini açıkladı.
Buna göre, Eylül’de yüzde 4,1 olan yıllık enflasyon, Ekim’de yüzde 4,5’e çıkarak 3 aydır, Aralık 1993’ten beri en yüksek seviyede kalmaya devam etti ve ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 0,5 artış gösterdi. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 18,6 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 4,4 ve hizmetlerde yüzde 2,4 oldu. Almanya’da AB uyumlu TÜFE, ekimde aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda da yüzde 4,6 yükseldi.

Uzmanlar, ülkede yıllık enflasyonun yüksek kalmasında; KDV indirimlerinin sona ermesi, tedarik dar boğazları, ham madde ve başta petrol olmak üzere enerji fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirterek, gelecek aylarda daha yüksek enflasyon oranlarının görülebileceğine işaret etti.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI