Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov’un 2022’de Kırgızistan’ın Birlik organlarındaki başkanlığı vesilesiyle EAEU üye devletlerinin başkanlarına hitaben yaptığı konuşma

Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov’un 2022’de Kırgızistan’ın Birlik organlarındaki başkanlığı vesilesiyle EAEU üye devletlerinin başkanlarına hitaben yaptığı konuşma
REKLAM ALANI
12.01.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov’un 2022’de Kırgızistan’ın Birlik organlarındaki başkanlığı vesilesiyle EAEU üye devletlerinin başkanlarına hitaben yaptığı konuşma

Kırgızistan Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi Başkanı Sadyr Zhaparov, 2022 yılında Kırgızistan’ın EAEU organlarındaki başkanlığının başlamasıyla bağlantılı olarak Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) üye devletlerinin başkanlarına çağrıda bulundu.

İşte Devlet Başkanı’nın konuşma metni:

“1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Kırgız Cumhuriyeti, Avrasya Ekonomik Birliği organlarının başkanlığını üstlenmiştir.

Önceki yıllarda, dünyanın tüm ülkelerinde somut hasara neden olan ve her ülkenin sosyo-ekonomik durumu üzerinde muazzam bir etki yaratan koronavirüs pandemisi de dahil olmak üzere benzeri görülmemiş ölçekte küresel değişikliklere tanık olduk.

Ekonomik istikrar ve güvenliği doğrudan etkileyen iklim değişiklikleri ve çevre üzerindeki antropojenik etkiler de dahil olmak üzere bu koşullara rağmen, Avrasya Ekonomik Birliği son yedi yılda yaşayabilirliğini ve ödeme gücünü kanıtlamış ve üye devletleri bu ilkelere bağlılıklarını defalarca teyit etmişlerdir. ve Birliğin hedefleri. …

Ekonomik istikrarın mevcut küresel ve bölgesel zorluklara ve tehditlere, kaynak piyasalarındaki oynaklığa bağımlılığı, koordineli etkili ekonomik kararların benimsenmesini ve olumsuz faktörlerin ülke ekonomileri üzerindeki etkisini azaltmak için etkili uzun vadeli mekanizmaların uygulanmasını gerektirir. Birlik devletleri.

Başkanlığımızın yapıldığı yılda uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma oranlarında entegrasyonumuzu sağlamak için Kırgız Cumhuriyeti aşağıdaki alanlara odaklanmayı önermektedir.

Her şeyden önce, bu, 2025 yılına kadar Ekonomik Bütünleşmenin Geliştirilmesi için Stratejik Yönergelerde belirtilen hedeflere ulaşılmasıdır. Bu doğrultuda, Stratejinin uygulanması için Avrasya Ekonomik Birliği’nin her bir organının çalışmalarının yanı sıra, Birliğin tüm üye devletlerinin yakın etkileşiminin sürdürülmesi gerekmektedir.

Anlaşmamızda yer alan “dört özgürlük” ilkesinin sağlanması önemlidir. Bu yöndeki çalışmalar seçici değil tavizsiz sürdürülmelidir.

Engelleri hızla ortadan kaldırmak ve yeniden ortaya çıkmalarına karşı koymak için etkili önlemler ve mekanizmalar geliştirmemiz ve uygulamamız gerekiyor.

Bu konuda sonuç alınabilmesi için Avrasya Ekonomik Birliği’nin yargı organına uygun statünün verilmesi ve Komisyon Kuruluna ek yetkilerin verilmesi gerekmektedir.

Küresel türbülans ve oynaklık bağlamında ulusal ekonomilerin rekabet gücünü artırmak, üye ülke ekonomileri üzerinde dış faktörlerin neden olduğu enflasyonist etkiyi düzeltmek için endüstriyel ve tarımsal sanayi alanlarında işbirliğini artırmak gerekmektedir.

Bu bağlamda, Üye Devletlerdeki üretim tesislerinin yerelleştirilmesini sağlayan, çevre üzerindeki etkiyi azaltmak için bilgi, yenilikçi ve “yeşil” teknolojilerin tanıtılması da dahil olmak üzere endüstriyel işbirliğini güçlendiren ortak programlar ve projeler geliştirmemiz gerekiyor. ve ekonomilerimizin verimliliğini artırmak.

Bununla birlikte, mekansal gelişmeyi öngörmek ve ithal ikamesi konusunda ortak projelerin uygulanması, en iyi bilimsel, teknik ve yenilikçi gelişmelerin kullanıldığı altyapı projelerinin uygulanması, finansal kalkınma kurumlarının ve Birlik üye devletlerinin bu konudaki bilimsel potansiyelinin dahil edilmesi için bir sistem geliştirilmesi gerekmektedir. işlem.

Birliğe üye ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması sorunu bugün çok acil olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda, fiyat şoklarını kontrol altına almak ve dengeli bir tarımsal ürün üretimini sağlamak için eşgüdümlü bir tarımsal sanayi politikası izlenmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca, Birlik içindeki mal üreticileri ve tüketicileri arasında doğrudan iş bağlantılarının geliştirilmesi, mal dağıtım sistemlerinin ve lojistik altyapısının oluşturulması, temel malların ana grupları da dahil olmak üzere fiyat manipülasyonunu önemli ölçüde azaltacaktır.

Pandemi ile bağlantılı mevcut durum ve bireysel üye devletler üzerindeki dış ekonomik baskı, Birliğin üye devletlerin ekonomik kalkınmasına yönelik hedefli bir yardım sistemi oluşturmak için daha yoğun ve yakın etkileşim sağlamasını gerektirmektedir.

Kapsayıcı kalkınma ve ülkelerimizin ekonomik büyüme oranlarının yakınsaması amacıyla üye devletlerin ulusal ekonomilerine yönelik destek kriterlerinin ve ilkelerinin ve bu desteğin sağlanmasına yönelik araçların belirlenmesi gerekmektedir. Bütün bunlar, devletlerimizdeki sosyo-ekonomik durum üzerindeki baskıyı hafifletmek için Stratejik Yönergeler tarafından belirlenen zaman dilimleri içinde uygulanmalıdır.

2025 yılına kadar Avrasya ekonomik entegrasyonunun stratejisi, Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde Çin girişimi ile eşleştirme de dahil olmak üzere, üye devletlerin topraklarında Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönlerinde ulaşım altyapısının oluşturulmasını ve geliştirilmesini içerir. Tek Kemer – Tek yön”.

Üye devletlerin ve bir bütün olarak Birliğin ekonomileri üzerinde olumlu bir etkisi olacak bir altyapı projeleri havuzu oluşturmayı ve bunların uygulanması için bir mekanizma oluşturmayı öneriyoruz.

Örnek olarak, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolunun inşası için çok önemli bir projeyi ilerletmek ve daha da uygulamak yerinde görünüyor.

2022’de Birliğin, iklim değişikliğinin zorluklarına koordineli yanıtlar geliştirmeye ve EAEU üye devletlerinin çevreyi korumayı ve ekonomik büyüme için elverişli koşullar yaratmayı amaçlayan iklim gündemi çerçevesinde yaklaşımlarını birleştirmeye odaklanması tavsiye edilir. , bir bütün olarak üye devletlerin ve Birliğin ekonomilerinin rekabet gücünü artırmak. …

Avrasya Ekonomik Birliği’nin gelişimi, çalışma faaliyetleri yürüten ve Birliğin hangi eyaletinde çalıştıklarına bakılmaksızın tam yaşam koşullarına sahip olması gereken Birlik üyesi devletlerin vatandaşlarının refahı ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.

Bu bağlamda, bu yıl, Üye Devletlerin çalışanlarına ve istihdam durumundaki ailelerine, istihdam devletinin vatandaşlarıyla aynı koşullarda tıbbi yardım dahil olmak üzere sosyal güvenlik sorununun çözülmesine dikkat etmek önemlidir.

Uluslararası işbirliğinin tüm formatlarında geliştirilmesi, Birliğin faaliyetlerinin öncelikli alanıdır.

Bu bağlamda, Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Hint ülkeleri de dahil olmak üzere yeni gelecek vaat eden pazarlara girmek amacıyla ticaret anlaşmaları imzalayarak üçüncü ülkelerle hem bir işbirliği diyalog formatının hem de ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi önemlidir. Pasifik bölgesi, Kuzey Afrika ve ayrıca Latin Amerika kıtası.

Ayrıca, iki derneğin entegrasyon potansiyelini artırmak için BDT’nin yasal çerçevesini ve EAEU yasasını uyumlu hale getirme konularında EAEU ve BDT’nin çalışma organları arasındaki etkileşimi güçlendirmeyi öneriyorum.

Birliğin Büyük Avrasya’nın oluşum merkezlerinden biri olarak konumlandırılması dikkate alınarak, işbirliği coğrafyasının genişlemesinin bir bütün olarak Avrasya Ekonomik Birliği’nin çıkarlarını kapsaması gerektiğine odaklanmak önemlidir. Ortaklık ve üye devletlerin her birinin ekonomisinin özellikleri.

Avrasya entegrasyonunun anlamlarının ülkeler arası, departmanlar arası, sektörler arası işlevsellik ve etkileşime kurumsal nüfuzunu teşvik etmek ve geniş kapsamlı bir entegrasyon fikirlerinin sistemik olarak yayılması yönünde Komisyonun kapasitesini oluşturmaya ihtiyaç vardır. Avrasya ideolojisinin genç neslimizin bilinci de dahil olmak üzere kitle bilincinde yaygınlaştırılması.

Bu amaçla, EAEU Gençlik Forumu’nu kurmayı ve yıllık olarak düzenlemeyi öneriyoruz.

2022’de Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun çalışmalarına başlamasının üzerinden 10 yıl geçti. Bu, Birliğin fikirlerinin maksimum verimlilikle toplumda yaygınlaştırılması ve yaygınlaştırılması için itici güç olması gereken önemli bir olaydır.

Bu bağlamda, tüm Üye Devletlerde geniş çaplı bilgilendirme kampanyaları ve etkinliklerinin yürütülmesi önerilmektedir.

Kırgız Cumhuriyeti, Birliğin fikirlerine, amaçlarına ve ilkelerine bağlı kalırken, üye ülkeler arasında etkin ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini uygulamak için her türlü çabayı gösterecektir.

Girişimlerimizin desteklenmesinin yanı sıra EAEU üye devletlerinin işbirliği ve ortak etkileşimi ile Birliğin potansiyelini güçlendirmek ve entegrasyon birliğimizi daha da geliştirmek için belirlenen amaç ve hedeflerin gerçekleştirileceğine olan güvenimi ifade ediyorum. ”

11 Ocak 2022
kaynak:http://president.kg/ru/sobytiya/21717_obrashenie_prezidenta_sadira_ghaparova_k_glavam_gosudarstv__chlenov_eaes_po_sluchayu_predsedatelstvovaniya_kirgizstana_v_organah_soyuza_v_2022_godu

REKLAM ALANI