Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emine Erdoğan, devlet korumasındaki çocukların hazırladığı tiyatro gösterisini izledi

Emine Erdoğan, devlet korumasındaki çocukların hazırladığı tiyatro gösterisini izledi
REKLAM ALANI
11.07.2021
A+
A-

Emine Erdoğan, devlet korumasındaki çocukların hazırladığı tiyatro gösterisini izledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) “Hayata Köprü Sanat Projesi”nin pilot olarak uygulandığı Zeytinburnu Çocuk Evleri Sitesi’nde tiyatro eğitimi alan devlet korumasındaki çocuklar ve gençlerin hazırladığı “Buğday Tanesi” isimli tiyatro gösterisini izledi.

Emine Erdoğan, program öncesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile devlet korumasındaki çocuklar tarafından proje kapsamında 2021’in Yunus Emre yılı olması dolayısıyla “Yunus Emre” temasıyla hazırlanan ve içerisinde ebru, ahşap oyma, kaligrafi ve filografi gibi el sanatlarından oluşan eserlerin yer aldığı, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde açılan “Bizim Yunus” sergisini ziyaret ederek, eserler hakkında bilgi aldı.

Daha sonra tiyatro gösterisinin yapılacağı salona geçen Emine Erdoğan, programın açılışında yaptığı konuşmada, “Hayata Köprü Sanat Projesi”nde yer alan çocukların başarılarını alkışlamak için burada olduğunu ifade etti.

Çocukların muhteşem bir sergi hazırladıklarını dile getiren Emine Erdoğan, çocukları sanatla buluşturma fikrinden ötürü Türk Diyanet Vakfı’na, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, Zeytinburnu Belediyesi’ne, eğitmenlere, sanatçılara ve katkı sunan herkese teşekkür etti.

“SANATLA İÇ İÇE BÜYÜMÜŞ İNSANLARIN, HAYATA BAKIŞI FARKLI BİR ZENGİNLİK TAŞIR”

Sanatın, insanın en temel ihtiyacı olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Nasıl ki beslenmek hayatta kalmak için vazgeçilmezse, ruhun beslenmesi de hayata tutunmak için elzemdir. Bilhassa çocuklarımızı yetiştirirken sanatla tanıştırmanın sayısız faydaları vardır. Sanat eğitimi alan çocuklar, öz güvenli, iş birliğine yatkın ve ifade yeteneği yüksek bireyler hâline gelirler. Yardımlaşmak, empati kurmak, doğruyu seçmek ve üretken olmak, karakterleri olur. Sanatla meşgul olmak, gözlem yeteneğini geliştirir” diye konuştu.

Emine Erdoğan, sanatın en başta kendini keşfetmek olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçindeki güzellik denizine dalan insan, etrafı için de sonsuz bir ışık kaynağı olur. Tabii, sanat eğitiminden amaç, yalnızca sanatçı yetiştirmek değildir. Burada amaç, sanatın insana kazandırdığı yüksek duygulara sahip, ince ruhlar büyütmektir. Resimden müziğe, edebiyattan tiyatroya kadar sanatın her dalı, insanın yüce duygularının su üstüne çıkmasını sağlar. Bu da çok katmanlı bir varlık olan insanı daha iyi anlamamızı sağlar. Hangi meslekten olursa olsun, sanatla iç içe büyümüş insanların, hayata bakışı farklı bir zenginlik taşır.”

“SANATLA KAZANACAKLARI ÜSTÜN KARAKTERİ HAYATLARINA YANSITACAKLAR”

Türk Diyanet Vakfı’nın, Hayata Köprü Sanat Projesi’nin devlet korumasındaki çocukları Türk İslam sanatları ve tiyatro ile tanıştırmayı hedeflediğini aktaran Emine Erdoğan, “Hem millî ve manevi değerlerimizi tanıyacakları hem de kendi iç dünyalarını keşfedecekleri bir yolculuk onları bekliyor. Belki aralarından bazıları ileride, kıymetli birer ebru, kaligrafi ya da tiyatro sanatçısı olacaklar. Sanatla kazanacakları üstün karakteri hayatlarına yansıtacaklar” ifadelerini kullandı.

2021’in Yunus Emre yılı olması ve çalışmaların bu tema ile yürütülecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, “Hak dostu olmanın, sevginin ve iyiliğin yoludur Yunus Emre. ‘Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sırrına erebilmektir. Cihan, âlem herkes bilsin ki şunu; en büyük ibadet sevebilmektir.’ sözleri, inşallah evlatlarımız için yol gösterici olacaktır” dedi.

Emine Erdoğan, İslam sanatlarının ne kadar yüksek bir değere sahip olduğunu bildiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bu anlamda, dolu dolu bir geçmişe sahibiz. Osmanlı’da sanat hayatın her alanında, yaşamla iç içedir. Estetik algı, en üst düzeyde tecrübe edilmiştir. Sanat, ruhun ilacı olarak kabul edilmiştir. Şifahanelerde, müzikle tedaviyi duymayanımız yoktur. Mesela, rast makamı ruha sefa, rehavi makamı sonsuzluk fikri, neva makamı lezzet ve ferahlık verir. Keza şiir, minyatür, tezhip, hattatlık gibi nice sanat dalı, zevk-i selimin ve ince fikrin zirvesidir. İnşallah, bu güzel dünyanın kapısını aralayacak olan evlatlarımızın hayatları da sanatla dönüşecek. Hepsi, kendine güvenli, hayata karşı motivasyonu yüksek yetişkinler olacaklar.”

“DEVLETİMİZ, ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIKTAN EĞİTİME TÜM MASRAFLARINI KARŞILIYOR”

Çocukların ne kadar kıymetli olduğunu anlatmaya, bazen kelimelerin kifayetsiz kaldığını ifade eden Emine Erdoğan, çocukların geleceğin aydınlık günleri olduğunu, her zaman Türkiye’nin geleceğinin çocuklara ait olduğunu söylediklerini, onlara bu büyük sorumluluğu vermek için onları en iyi şekilde geleceğe hazırlamaları gerektiğini belirtti.

Kırılgan gruplar arasında, çocukların ayrı bir yeri olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu noktada devletimiz, koruması altına aldığı çocukların iyi yetişmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için seferberdir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın, çocuklarımızın desteklenmesi için oluşturduğu birçok model var. Aile birliğinin güçlendirilmesi ilkesiyle 138 bine yakın evladımız ailesinin yanında destekleniyor. Evlat edinilen çocuk sayımız 18 bine ulaştı. Devlet korumasına alınan çocuklarımız, sıcak bir yuva ortamında yaşamlarını sürdürüyorlar. Tabii, büyük bir başarıyla yaygınlaşan ‘Koruyucu Aile Modeli’miz de çocuklarımız için en çok istediğimiz modeldir. 2002’de 515 olan koruyucu aile sayımız, bugün itibarıyla 6 bin 687’ye yükseldi. Koruyucu aile yanına yerleşen çocuklarımız arasında yüzlerce engelli evladımızın olduğunu da ifade etmek isterim. Hatta bu yavrularımız arasında yüzde 100 engelli çocuklarımız da var. Birçok insanımızın, hepsi birbirinden kıymetli bu çocuklarımızı, ailelerine katmak istediklerini biliyorum. Devletimiz, çocuklarımızın sağlıktan eğitime tüm masraflarını karşılıyor. Koruyucu ailelerimizden tek beklediğimiz, sadece güzel gönüllerinde yer açmalarıdır.”

Emine Erdoğan, bir çocuğun neşe ve huzur içinde büyümesinin, insanlığın ortaya koyabileceği en muhteşem sanat eseri olduğunu dile getirerek, çocukların en iyi şartlarda yetişmesi için büyük bir özveri ile çalışanlara ve programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Programa katılan çocuklara ve gençlere seslenen Emine Erdoğan, şunları söyledi: “Hepiniz pırıl pırılsınız ve çok kıymetlisiniz. Geleceğinizin güzel ve aydınlık olacağından hiç şüpheniz olmasın. Devletimizin koruması altında yetişmiş ve toplumda çok iyi yerlere gelmiş nice ablanız, abiniz var. Kimisi doktor, mühendis, bürokrat, kimisi sanatçı, sporcu… Siz de kendinize güvenin ve hedeflerinizi büyük tutun. Sizler bizim evlatlarımızsınız, biz de sizin aileniziz. Sizi çok sevdiğimizi ve her zaman yanınızda olduğumuzu sakın unutmayın. Çıktığınız bu sanat yolunda hepinize başarılar diliyorum. Çok güzel eserler vereceğinize, kendinizi en iyi şekilde yetiştireceğinize yürekten inanıyorum. Her birinizi sevgiyle kucaklıyor, başarılarınızın devamını diliyorum.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da çocukların enerjisini hissettikleri, ekip olarak bir arada ve uyumlu bir biçimde çalıştıklarına şahitlik ettikleri, sanatın evrensel diliyle kendilerini ifade ettiklerini izledikleri bir programın açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti. ​​​​​​​

İstanbul Müftüsü ve TDV İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, TDV İstanbul Gönüllü Koordinatörü Meral Günel ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da programda konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, devlet korumasındaki çocuk ve gençlerin hazırladığı “Buğday Tanesi” isimli tiyatro gösterisini izledi. Daha sonra gençler, kısa bir konser verdi. Programda, gençlerin projenin uygulandığı süre içerisinde yaptıkları çalışmaların yer aldığı video da gösterildi.

Programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un eşi Sabriye Şentop, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya da katıldı.

Program, Emine Erdoğan’a hediye takdim edilmesi ve aile fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128647/emine-erdogan-devlet-korumasindaki-cocuklarin-hazirladigi-tiyatro-gosterisini-izledi

REKLAM ALANI