Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev, Müslüman İhtiyarlar Konseyi Genel Sekreterini kabul etti

İlham Aliyev, Müslüman İhtiyarlar Konseyi Genel Sekreterini kabul etti
REKLAM ALANI
02.04.2024
A+
A-

İlham Aliyev, Müslüman İhtiyarlar Konseyi Genel Sekreterini kabul etti
02 Nisan 2024

 

 

 

İlham Aliyev, Müslüman İhtiyarlar Konseyi Genel Sekreterini kabul etti
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2 Nisan’da Müslüman Büyükler Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Abdulsalam’ı kabul etti.

Azerbaycan’ın İslami dayanışmayı güçlendirmek için büyük çaba sarf ettiğini kaydeden devlet başkanı, 2020 yılında işgalden kurtarılan Şuşa şehrinin “İslam dünyasının kültür başkenti” ilan edildiğini hatırlatarak, bu kararın bir karar olduğunu söyledi. Tüm İslam aleminin Azerbaycan’a verdiği büyük desteğin bir tezahürü olduğunu ifade ederek, önümüzdeki ay Şuşa’da tören etkinliklerinin düzenleneceğini memnuniyetle vurguladı.

Müslüman Büyükler Konseyi Başkanı Muhammed Abdulselam, Ezher Şeyhi, Büyük İmam Ahmed Et-Tayyib, Hazretlerinin selamlarını devletimizin başkanına iletti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev selamlardan dolayı şükranlarını ifade ederek selamlarını Ahmed At-Tayyib Hazretleri’ne iletmesini istedi.

Konuk şeyh, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in barışın tesisi yönündeki çabalarını takdir ettiğini vurguladı. Savaşsız Azerbaycan’ın devlet başkanının konuşmalarındaki barış çağrılarının şaşırtıcı olduğunu, Müslüman Büyükler Konseyi’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimi sonrasında mübadele yönünde bir açıklama yayınlamasının tesadüf olmadığını kaydetti. Tutukluların uzaklaştırılması ve huzurun tesisi.

Devletimizin başkanı, Azerbaycan’ın 28 yılı aşkın bir süredir Ermenistan’ın işgali ve askeri saldırısıyla karşı karşıya olmasına rağmen, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek ve bölgede kalıcı barışı sağlamak için barış anlaşmasının inisiyatifini üstlenenin ülkemiz olduğunu söyledi. 44 günlük Vatanseverlik Savaşı’nın ardından Güney Kafkasya. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgal sırasında Azerbaycan’ın maddi ve kültürel örneklerinin yanı sıra İslam diniyle ilgili ibadethanelerin Ermenistan tarafından tahrip edildiğini, özellikle topraklarımızdaki 67 caminin 65’inin tamamen yıkıldığını vurguladı. Devletimizin başkanı Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan topraklarımızda yaptığı restorasyon ve inşaat çalışmalarından bahsetti.

 

 

 

COP28’de iklim için dini bir köşk düzenlendiğini ve bu köşkü 4.000’den fazla kişinin ziyaret ettiğini dile getiren konuk, El Ezher Şeyhi Büyük İmam Ahmed At-Tayyib’in doğrudan desteği ve Papa ile olan iş birliğiyle şunları kaydetti: , COP28- dünyada 30’dan fazla dini liderin katılımıyla bir etkinlik düzenlendi ve bu etkinlikte dini liderler, küresel iklim değişikliğinin önlenmesi amacıyla “Vicdan Çağrısı” adı verilen bir bildiriye imza attı. Böyle bir etkinliği COP29 çerçevesinde ev sahibi Azerbaycan’la işbirliği içinde düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın dinler ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, bu konuda Bakü’de düzenlenen prestijli etkinliklere değindi. Devlet başkanı, ICESCO, UNESCO ve BM Medeniyetler İttifakı’nın desteğiyle Kültürlerarası Diyalog Forumu’nun yakın zamanda Azerbaycan’da yeniden düzenleneceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın COP29 çerçevesinde dinler arası diyaloğun geliştirilmesine destek vermeye, bunun örneği olarak dünya dini liderleriyle bir toplantı yapmaya ve bu alanda işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Görüşmede İslam dünyasında dinler arası diyaloğun önemine değinilirken, Azerbaycan örneğinin bu konuda başarılı bir örnek olduğu memnuniyetle kaydedildi.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65426

 

REKLAM ALANI