Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Prof. Dr. Kerem Karabalut , “Türk Konseyi” adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmesi önemli bir adımdır , Röportaj

Prof. Dr. Kerem Karabalut , “Türk Konseyi” adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmesi önemli bir adımdır , Röportaj
REKLAM ALANI
06.12.2021
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyevaya açıklamada bulunan Prof. Dr. Kerem Karabulut – “Türk Konseyi” adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmesi önemli bir adımdır, dedi.

TÜRK DEVLETLERİNİN VIII ZİRVE TOPLANTISI YAPARAK “TÜRK KONSEYİ” OLAN ADIN “TÜRK DEVLETLERİ KONSEYİ” NE DÖNÜŞTÜRMELERİNİN ÖNEMİ HAKKINDA AÇIKLAMASINDA
PROF. DR. KEREM KARABULUT –

“Türk devletlerinin VIII Zirve toplantılarını yapmaları ve isimlendirmeyi, “Türk Konseyi” yerine “Türk Devletleri Konseyi” yapmaları anlamlı bir adımdır. Çünkü 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinden (SSCB) ayrılan Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan Türk Devletleridir.
Doğal olarak şu anda, en büyük Türk Devleti olan Türkiye ile yakın iktisadi, sosyal ve siyasi ilişkiler kurulmuştur. Bu devletlerin her biri ayrı bir devlet olsalar da tarihi, etnik, dini ve kültürel birlikleri onları birbirleri ile iyi ilişkiler kurmaya sevk etmektedir.
Diğer taraftan aynı zamanda, ekonomik bir güç olmaktadırlar. Bölgede ve dünyadaki gelişmeler bu işbirliği ve dayanışmayı gerekli kılmaktadır. Bu ülkeler arasındaki dış ticaret yaklaşık 17 milyar dolardır. Eğer Macaristan da katılırsa 20 milyarı geçmektedir. Bu rakamın 4-5 yıl içinde 40 milyarı doları geçeceği söylenebilir.
Bu gelişmeler Türk devletleri arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerin önümüzdeki yıllarda çok ilerleyeceğinin göstergesi olarak kabul edilebilir.
Sonuç olarak, Türk Devletlerinin kendi aralarındaki her adım geleceğe bir hazırlık bir refah ve kalkınma hamlesi olarak değerlendirilebilir.” – Dedi.

TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE TÜRKMENİSTAN LİDERLERİNİN GÖRÜŞMESİNİN ÖNEMİ HAKKINDA AÇIKLAMASINDA PROF. DR. KEREM KARABULUT –
“Türkiye ve Azerbaycan Nahçivan bağlantılı olarak sınır komşusu olmaları ve tarihten beri var olan işbirliklerinin son büyük görüntüsünü yansıtan 44 günlük Karabağ savaşındaki başarıları tüm Türk Devletlerinde olumlu karşılık bulmuştur. Böylece, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki yakın işbirliği ve kardeşlik anlayışı diğer Türk Cumhuriyetleri nezdinde Türkiye ve Azerbaycan ile işbirliği isteğini artırmaktadır. İşte zaten kardeş ülke olan Türkmenistan lideri ile Türkiye ve Azerbaycan liderlerinin görüşmelerini bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

Zengezur koridorunun açılacak olması bölgedeki sosyo-ekonomik ilişkileri çok ileriye götürecektir. Bu nedenle, liderlerin görüşmelerinin bir anlamı da geleceğe hazırlanmaktır. Bu üç ülkenin işbirliği ve dayanışmaları diğer Türk devletlerini de olumlu etkileyecek ve yakın gelecekte bu ülkeler arasında “ticaret birlikleri”, “siyasi ve kültürel işbirlikleri” gibi ilişkilerin artması beklenebilir.
Diğer taraftan Hazar denizinde sınır komşusu olan Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki sosyal, ekonomik ve siyasi işbirliğinin artması Türk dünyası ve bölgedeki huzur, barış ve refahın yükselmesine katkı yapacaktır.

Bölgenin büyük gücü olan Rusya da bu gelişmelerden olumlu etkilenecek pozisyondadır.
Bu gelişmeler aynı zamanda, işler durumda olan Kars-Tiflis-Bakü ve tamamlanacak olan Kars-Iğdır-Nahçivan-Bakü demiryollarının etkinleşmesini sağlayarak Avrupa’dan Çin’e kadar tüm devletlere olumlu yansıyacaktır.

Sonuç olarak görülmektedir ki, Türk Devletlerinin iyi ilişkileri ve dayanışmaları kendilerine olduğu gibi tüm bölge ülkelerine ve dünyaya da olumlu etkiler yapmaktadır.” – Dedi.

REKLAM ALANI